Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

DC Tilburg/Eidnhoven - Ons Genoegen 6-10

Tilburg was vooraf favoriet, en zou bij minimaal 8-8 kampioen worden. Ons Genoegen stak hier een stokje voor, de teams staan nu weer gelijk in wedstrijdpunten. Tilburg/Eindhoven heeft nu in de laatste wedstrijd nog een overwinning nodig om zeker te zijn van het kampioenschap. Op bordpunten zijn ze dan niet meer in te halen.

Jan Ongolesono zat om tactische redenen aan bord 1. Hij trof daar kopman Joeri Lagoda, met een rating van 1400 zoals verwacht een maatje te groot voor Jan. Onze kopman Alfons Ottink maakte even later weer gelijk. Hij trof in Alex Poliakov een sterk jeugdtalent, dat zich weinig gelegen liet liggen aan het ratingverschil en voortvarend een aanval innam. Toen Alex verzuimde de schijf van Alfons op 27 af te ruilen bleef hij zitten met een achtergebleven schijf op 41 die hem uiteindelijk fataal werd. Lucien speelde een hekstelling. Deze ging eraf via een damcombinatie van Kees van Bakel. Lucien kon de dam weer afvangen, met gelijkspel, maar wel een 'badkuipstand' voor Lucien. Lucien slaagde er in zijn positie goed te verdedigen, maar nam op het laatst een slechte positie in, waarna een winnende doorbraak voor Kees onvermijdelijk werd. Zo stonden we weer achter.

Arne van Mourik speelde een wat vlakke partij tegen Theo van den Hoek (inmiddels 80 maar nog steeds een sterke speler), met remise als logische uitkomst. Auke Zijlstra had in Jacco Sandee een ondernemende tegenstander, die probeerde een aanval op te zetten. Auke ruilde de aanvalsschijf op 24 af, om vervolgens zelf veld 24 te bezetten, waarna het zeer gunstig klassiek werd. Jacco liep vast en Auke had weinig moeite het af te maken. Toys Sheoratan speelde tegen Tanya-Marie Cnossen, de andere jeugdspeler van de tegenstander. Toys kreeg een mooie stand en leek te kunnen kiezen hoe hij wilde winnen. Toys koos voor een kleine combinatie waarbij hij voor 2 schijven op dam kwam. Toys verzuimde vervolgens alle varianten waarin hij een schijf voor zou komen na damvangst, om vervolgens de dam met gelijkspel en een wat mindere stand te laten afvangen. Hierna maakte hij nog wel vrij eenvoudig remise.

Hierna waren nog twee partijen bezig en in beide stonden we uitstekend, zodat de overwinning al vrij zeker leek. Cock van Wijk trof in Harry Verdoolaege een tegenstander die alleen in ruilen was geinteresserd. Cock kwam hierdoor wel iets beter te staan en kon afwikkelen naar een gunstig eindspel, met uiteindelijk, na een gemist remise-offer van Harry, een eenvoudige winst. Gerard Morsink trof aan bord 8 tegen de sterke invaller Menno Hottinga. Gerard speelde een gelijkopgaande partij, maar kreeg in het late middenspel voordeel via 26-21, waarmee schijven 6 en 11 buitenspel werden gezet. Menno brak nog door ten koste van twee schijven, maar Gerards schijven stonden uitstekend en het eindspel won gemakkelijk, waarmee Gerard een blauwe uitslag (winst tegen een tegenstander met meer dan 100 ratingpunten meer) mocht noteren.