Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

Ons Genoegen DIOS Achterhoek 3 12-4

Voor het eerst dit seizoen behaalden we een ruime overwinning.

Cock van Wijk zette ons al gauw op voorsprong, door een voorpost op schijf 27 aan te vallen, en vervolgens op de rechtervelugel via een achterloop op 35 een schijf te winnen. Hierna volgde een remise van Toys Sheoratan, die in klassiek spel al gauw naar 26 ging, en vervolgens sterk werd teruggedrongen. Hij haaled nog wel vrij eenvoudig een punt.

Gerard Morsink speelde een vermakelijke partij. Tegenstander Jan Vesters kwam erg sterk uit de opening, nam een opsluiting in, maar ging in de fout door naar 14 te ruilen. Doorlopen was lastig omdat Gerard nog schijven op 3, 5 en 15 had, en bovendien kreeg Gerard controle op het centrum. Jan brak nog wel met veel moeite door, maar moest daarbij teveel schijven offeren, terwijl ook Gerard eenvoudig naar dam liep en won. Arne van Mourik zette zijn partij anders dan anders tamelijk ambitieus op. Hij kreeg langzaam voordeel, en won toen plotseling omdat tegenstander Gerben te Raa een kleine forcing over het hoofd zag, waarmee Arne 2 schijven voor kwam. Ook Peter Kolkman boekte een keurige overwinning. Hij had gedurende de hele partij een mooie klassieke stand, en slaagde erin de stand in een 6 om 6 stand tegenstander Cees Groen helemaal te laten vastlopen.

Met een tussenstand van 9-1 was de winst al binnen, en een grote uitslag leek mogelijk. Vooral omdat Alfons Ottink al vroeg in de partij een dam mocht nemen, die hem schijfwinst opleverde. Echter Alfons stond sterk teruggedrongen, en dit bleek genoeg compensatie op te leveren. Lucien Farzan speelde een goede partij met een mooie centrumstand, maar uiteindelijk zocht hij toch de rand op, en ging zo langs de rand van de afgrond naar remise. Tegenstander Gerard Korten naam een afwikkeling waarbij Lucien een tegenactie met direct remise had, maar als hij er een schijf bij had gegeven om Luciens tegenactie tegen te gaan was het nog een zeer moeizaam afspel geworden.

Als laatste speelde Auke Zijlstra nog tegen Theo Stoverinck, in een ver verleden lid (jaren '80) van U.D.G. Auke kreeg wat initiatief, maar na een ruiltje terug naar veld 1 verdween de spanning grotendeels uit de stand. Auke probeerde nog wat en kreeg nog een licht voordelig eindspel, maar winst kwam niet in zicht. Overigens blijkt achteraf dat Theo de enige is die een goede kans miste, een zet die Auke wel had gezien maar waarvan hij de consequenties verkeerd had ingeschat.

Doordat nummers 1 en 2, Eindhoven en Maastricht, tegen elkaar gelijk speelden, loopt Ons Genoegen een punt in respectievelijk uit en staat nu weer tweede. Over 2 weken wacht de topper tegen Eindhoven, dat dus twee wedstrijden achter elkaar de nummer 2 treft. Bij winst en met enige hulp van Gooi-en Eemland tegen Eindhoven in de laatste ronde is het kampioenschap nog steeds mogelijk.