Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

Ons Genoegen Utrecht - Cema/De Vaste Zet 11-9 (2-1)

Het nog puntloze Ons Genoegen ontving in de Pijler de gasten uit Limburg, die met 2 punten meer ook in de degradatiezone stonden. Het werd een spannend duel, mede doordat de Limburgers 2 toppers moesten missen ( de familie Schalley was met hun dochter naar het EK- jeugd).

Cock van Wijk bracht het 1e punt binnen voor OG. In een klassiekachtige laveerpartij gaf hij de Afrikaanse Brusselaar Tomi Nyamsi Maturin geen kans op voordeel, al werd het in een 6- om-6 stand nog even spannend na de lichte foutzet 42-37 ipv 42-38. Door 2 schijven in etappes te offeren baande Tomi zich een weg naar dam. Maar zover kwam het niet, Cock vond nog een snelle en veilige weg naar de remise (1-1). Jan Ongelosone trof aan bord 5 de sterke Erwin Heunen. Jan speelde de opening erg sterk en Erwin kreeg geen vat op het spel. Het klassieke duel vorderde en Erwin moest aan zijn linkerflank de stelling open breken met nadelig spel. Jan ging door met het doen van goede zetten, maar een winstplan bleek er niet in te zitten (2-2). De remise leverde Jan wel een blauwe notering op in Toernooibase! Alfons Ottink zette de thuisclub op voorsprong. In de opening werd hij in het half open klassiek verrast door een combinatie van Wiel Maertzdorf. Het bleek echter een prettige verrassing, want de combinatie kostte de Limburger een schijf! Na enkele vergeefse pogingen de schijf terug te winnen moest hij later de vlag strijken (4-2).

Arne van Mourik trof aan bord 1 een andere Afrikaan, Adiatu Adessoji Ibrahim. In het middenspel bracht Arne zichzelf in moeilijkheden door de opstoot naar veld 23, terwijl de frikaan er mooi omheen stond. De schijf kwam meer en meer op de tocht te staan en toen vond Arne het tijd voor een lokzet, waar de Afrikaan prompt op in ging. Arne verloor de voorpost maar via gedwongen spel combineerde hij naar dam! Hij had daarbij wel de pech dat hij een ongunstig tempo moest maken, waardoor Adiatu toch relatief simpel nog naar dam kon met remise (5-3). Voorzitter Wim Vlooswijk en de Belgische Italiaan Patrick Casaril boden de toeschouwers een geweldig flankspel gevecht. Wim toonde zich de sterkste en Patrick moest afhaken met een wat vervlakkende 2-om-2 ruil. Wim kon echter niet echt profiteren en de Belg in tijdnood verraste hem op de 40e zet (na 8-13?) met een 5-klapper naar veld 6. Gelukkig voor Wim bleek de resterende stand remise (6-4). Wim had echter op de 40e zet zijn opponent kunnen verrassen met 23-29! Op sluiten met 43-38 volgt dan een grappige meerslagcombinatie naar veld 43! Tussenbalans: Op de bovenste 5 borden een positieve score, zou het dan toch gaan gebeuren vandaag?

Op bord 7 was Toys Sheoratan in een halve hekstelling terecht gekomen tegen de Duitser Clemens Crusius. Passief spel leverde duidelijk nadeel op en nadat de halve hekstelling was verbroken zette Clemens een gezonde flankaanval in. Maar verbruikte veel tijd en veroorzaakte waarschijnlijk de foutzet 35...16-21, waardoor Toys met 31-26! 3-8 of? 26x17 12x21, 29-23! Een dam of schijfwinst forceerde. Clemens accepteerde schijfverlies, maar kon 25 zetten later toch opgeven (8-4). Kennedy Krishnadath en Krysztof Juszczak zochten veel de vleugels op en pas later volgde strijd op het centrum. De hele partij stond de Limburger wat gemakkelijker maar in de tijdnoodfase kwamen de spelers remise overeen (9-5). Peter Kolkman trof de sterke Limburger Martijn van Gortel. Peter had de stand lange tijd redelijk onder controle in het klassiekachtige laveerspel, maar moest later toch naar de rand. Op de 32e zet liep Peter achter een schijf en werd verrast door een ietwat verborgen ​damcombinatie naar veld 2 (naar 4 kon ook). Toch slaagde Peter erin via schijfverlies ook op dam te komen en een spannend eindspel van 7 schijven en een dam tegen 6 schijven en een dam volgde. Peter bleef onder druk staan en op de 52e zet ging het definitief mis in een vermoedelijk houdbaar eindspel (9-7).

Daarmee was de spanning terug in de wedstrijd met nog 2 duels te gaan. Gerard Morsink laveerde sterk tegen André Maertzdorf en in een 4-om-4 stand moest André offeren om naar dam te gaan. Het zag er goed uit voor Gerard, maar nadat de Limburger met een 2e schijf richting dam ging, was remise onvermijdelijk (10-8). Lucien Farzan opende prima tegen Bert Verton, maar kwam vanaf de 23e zet steeds verder onder druk. Een opstoot naar veld 23 zorgde ervoor dat Lucien bijna alleen nog maar achterwaarts kon afruilen. Maar Bert vond geen goed plan om door te drukken over de rechterflank van Lucien en in een 4-om-4 stand berustte hij in remise. Zo kon Lucien en heel OG de felicitaties in ontvangst nemen voor de eerste overwinning van het seizoen!