Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

Ons Genoegen Utrecht - VBI Huissen 2 7-13

Bij aanvang bleek dat er een kleine miscommunicatie was geweest wat betreft de barbezetting, nu onze vaste bardame Marja wegens ziekte was verhinderd. Hierddor moest Auke de bar in orde brengen voorafgaand aan de wedstrijd. Verder verliep alles organisatorisch gelukkig op rolletjes.

In het beging zag het er nog goed uit. Na zo'n tweeëneenhalf uur spelen stonden we aan 2 borden een schijf voor, terwijl er nog nergens van beslissend nadeel sprake was. Al viel gezien het ratingverschil aan de onderste borden wel te verwachten dat er daar enige beslissingen in ons nadeel zouden vallen. Lucien Farzan zorgde voor een voorsprong, of eigenlijk zijn tegenstander Theo Berends. Hij offerde een schijf met het idee dat er een combinatie inzat. Die zat er echter niet in en Lucien kreeg de overwinning zo cadeau. Overigens waren ze verkeerd achter het bord gaan zitten waardoor Lucien met wit speelde terwijl hij met zwart had moeten spelen. Het werd al gauw weer gelijk toen Peter Kolkman verloor van Joost Hendriksen. In een toch al verloren stand beging Peter een blunder. Dit was één van de partijen met een gropot ratingverschil, 300 punten in dit geval. Ook Jan Ongolesono kon het deze keer niet bolwerken tegen Rob Schrooten. Hij kwam in een moeilijke klassiekachtige stand terecht, waarin hij zichzelf met 15-20 definitief opknoopte. Toys Sheoratan trof in Renco Vredenburg een gelijkwaardige tegenstander, en ook in de partij ging het gelijk op met remise zonder grote verwikkelingen tot gevolg.

Ook Hensley Nepomuceno, die inviel voor de door ziekte gevelde voorzitter Wim Vlooswijk, ging uiteindelijk ten onder tegen een tegenstander met 350 ratingpunten meer. Vervolgens verloor ook Gerard Morsink van een tegenstander met bijna 300 ratingpunten meer. Gerard ging lang goed mee, maar wist in een lastige zes om zes niet de variant te vinden die nog remisekasen bood.

Met deze tussenstand zouden de resterende partijen, waarin het ratingveschil beduidend minder was, gewonnen moeten worden. Cock van Wijk speelde een systeem met een schijf op 45 met wit en schijven op 15 en 25 voor zwart. Om onduidelijke redenen gaf Cock remise in een stand waarin analyseprogramma scan aangeeft dat hij zo goed als gewonnen stond. Alfons Ottink gaf de stand een wat draaglijker aanzien met een fraaie overwinning op de sterke (maar soms ook enigszins slordige) Geert van Aalten in een hekstellingpartij. Geert liep vast en moest een schijf offeren. Hij had enige compensatie, zoals meestal in een vastgelopen hekstelling, door een sterk centrum, maar Alfons maakte het goed af met een schijf meer. Arne van Mourik trof meisjestalent Fleur Kruijsmulder. Arne stond lange tijd erg slecht volgens de computeranalyse, al lijkt het niet echt verloren te zijn geweest. Fleur bleek gezien het partijverloop in elk geval tevreden met remise, waarmee ook de overwinning van Huissen werd veiliggesteld. Auke Zijlstra speelde, naast voor barman, een tamelijk abstracte partij tegen Jan van loenen. Zijn strategie misluke enigszins, en Auke maakte het erger door in een 6 om 6 een vastloopvariant te overzien. Hierdoor moest Auke een schijf offeren en verloor kansloos, terwijl de alternatieve (rustige) zetten eenvoudig naar remise waren gegaan.

Doordat ook de concurrenten voor degradatie verloren blijft Ons Genoegen tiende